La Clínica Segarra, columna social del model empresarial de la fàbrica Segarra de la Vall d'UixóMiquel Marín Abad


Trabajo de clase / Trabajo de clase


Arte del siglo XX / Twentieth Century Art
S XX


España / Spain


La Vall d\'Uixó


Coordenades 3981276, - 0,23363


Miquel Marin Abad
L'article analitza un dels edificis més emblemàtics de l'arquitectura industrial a La Vall d'Uixó: La Clínica Segarra. Per fer aquest analisi és imprescindible, doncs, una anàlisi del model ideològic que va empényer lexpansió de la fàbrica, —únic motor de l’explosió demogràfica d’una ciutat que va passar de tenir l’any 1940 un cens de  població de 9.630 habitants a 24.105 l’any 1970 — per poder aproximar-nos a les restes del seu patrimoni industrial. Patrimoni que s’està degradant amb major velocitat que no  va ser construït i del que ens queden la Clínica i la Colònia Segarra com a elements més visibles i que seran l’objecte prioritari d’aquest estudi, també ens queda l’arxiu Segarra, element quasi invisible, i de vàlua extraordinària que actualment està en lamentable estat de conservació
La clinica Segarra2 .pdf IMATGES SEGARRA.pdf FAÇANA ACTUAL CLINICA.jpg CLINICA COLONIA I RELLOTGE 1946 .jpg CLINICA I RELLOTGE.jpg FRANCO VISITA LA FÀBRICA 1947.jpg ELS TREBALLADORS SALUDEN FRANCO.jpg VISTA AEREA COMPLEX INDUSTRIAL.jpg CLINICA PATI INTERIOR 1946.jpg CLINICA PATI INTERIOR 2012 V2.jpg SALA OTORRINOLARINGOLOGIA I ELECTROTERAPIA.jpg POLICLINICA.jpg CLINICA VESTIBUL.jpg CLINICA SALA DE ESPERA.jpg VESTIBUL 2012.jpg DETALL SOCOL ACTUAL.jpg ACCÉS EST A LA CLÍNICA 2012.jpg cupula pergola interior.jpg FONT 2010 .jpg ACCÉS EST A LA CLÍNICA 2012.jpg ENTRADA EST.jpg 

DDAA, L’Arxiu i els treballadors de l’empresa Segarra, Centre d’Estudis Vallers nº5, Ajuntament de la Vall d’Uixó, 2008,

GARCIA GARCIA, H.: Historia de Vall de Uxó, Ajuntament de la Vall d’Uixó, 1982.

PAYÀ RICO, A.: “Formació professional, instrucció i adoctrinament a l’empresa Segarra (la Vall d’Uixó, Castelló) durant el franquisme” Revista d’història de l’Educació n 15 pàg 229-252.

Recurs electrònic en: http://publicacions.iec.cat/repository/pdf/00000108%5C00000093.pdf

PEÑA RAMBLA, F. : Història de l’empresa Segarra. Paternalisme industrial i franquisme a La Vall d’Uixó 1939-1952, Diputació de Castelló, Castelló, 1998.

VIRUELA MARTINEZ, R. : “La industria de alpargatas en la Vall d’Uxó” Cuadernos de Geografia nº 27 pàgs. 203-220, Universitat de València, València 1980.Recurs electrònic en http://www.uv.es/cuadernosgeo/CG27_203_220.pdf

VIRUELA MARTINEZ, R. : “Organización del trabajo y diferencias de género en la industria del calzado durante la autoarquia: El caso de la empresa Segarra de la Vall d’Uixó” SCRIPTA NOVA, Revista electronica de Geografia y Ciencias Sociales, Vol 6 nº 119 Universitat de Barcelona, Barcelona 2002.Recurs electrònic en: http://www.ub.edu/geocrit/sn/sn119-82.htm


Comentarios / Comments


 • Treball Obert

  14/01/2012 19:09 AGATEMERO :

  Corregides les observacions fetes pel professor Luis Arciniega. 

  He afegit un carrusel de fotos per ilustrar  el treball, de manera que es puga descarregar el document (opció recomanable ja que la vista en Zooviever és poc precisa) i al temps veure les imatges a banda.

  Respecte a la visió patrimonial escasa, estic d'acord amb el professor. Dit açó, he d'observar que la contemporaneitat de l'objecte d'estudi dificulta la visió patrimonial a més que la pròpia singularitat de l'empresa fa que esta siga única a l'ambit espanyol, i per tant dificil de referenciar.

  Malgrat açó considere que el treball és més bé un esboç d'un possible estudi  més en profunditat  i ara si des del punt de vista patrimonial de tot el complexe industrial Segarra, en el que s'incloguera la clinica, les fabriques, la colonia de treballadors, el complexe esportiu i l'esglèsia. Ja que existeix abundant documentació a l'Arxiu Segarra que permetria l'estudi.

 • Interesante

  13/01/2012 10:12 anvi :

  Siempre que se nos pide un trabajo sobre patrimonio solemos mirar el pasado más lejano  y sin embargo hay patrimonio que por cercano en el tiempo y proximo en nuestra geografia se deja de percibir como interesante. En este trabajo se nos muestra lo equivocado de nuestra apreciación, como tambien  ha sido aleccionador, en este sentido, el estudio de la propia materia en la carrera. Hay lugares, monumentos, edificios, parajes, espacios que tienen una carga histórica susceptibles de ser analizada y estudiada como ha sido el objeto de este trabajo.

   

 • 07/01/2012 16:27 Luis :

  En la ficha se debe mejorar el título puesto que es largo y al utilizar mayúsculas en él queda truncado. También se debe fijar el estilo.

  El documento con material gráfico es interesante, pero falta señalar la procedencia de las imágenes, y sería oportuno adjuntar una imagen representativa (no en el adjunto) para que pudiera verse al tiempo que se lee la ficha.

  La visión patrimonial es bastante escueta.

Para publicar comentarios tienes que estar registrado.
For adding comments you need to be registered.